Sprawdź też:

Zdrowe odchudzające frytki z kalarepy

Wartości odżywcze/ 1 porcja:

Kalorie 20 Kcal
Węglowodany 5 g
Błonnik 6 g
Białko 3 g
Tłuszcz 3 g

 

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • szczypta soli morskiej
  • przyprawy (do smaku, polecane przyprawy: mielony czarny pieprz, mielona papryka, czosnek w proszku)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

  • Obierz kalarepy i pokrój je na kształt frytek.
  • Przełóż pokrojone frytki z kalarepy do miski i dopraw solą (w celu wydobycia z nich wody), pozostaw je nasolone na około 20 minut.
  • Ten krok można ominąć, ale frytki będą mniej chrupiące.
  • Po 20 minutach odsącz je z wody, wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw do smaku i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz frytki z kalarepy w 200 stopniach przez 25 minut, aż zbrązowieją. Podawaj je same, z jogurtem naturalnym lub innymi sosami.

 

 

 

 

Smacznego !

  1. pl
  2. en

29 stycznia 2022

​​​​​​​