Sprawdź też:

Pad thai z kurczakiem

Wartości odżywcze/ 1 porcja:

Kalorie 310 Kcal
Węglowodany 10 g
Błonnik 7 g
Białko 35 g
Tłuszcz 12 g

 

 

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 mała kapusta
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki rosołu z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego (polecam ten)
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 zielona papryka
  • sól morska
  • garść świeżej pietruszki
  • sok z 1 limonki/cytryny
  • mielony pieprz czarny
  • 1 pęczek cebuli dymki

 

Przygotowanie:

  • Oczyść kapustę i pokrój na drobne kawałki.
  • Rozgrzej łyżeczkę oleju kokosowego na patelni, dodaj cienko pokrojone piersi z kurczaka i smaż do uzyskania złotego koloru (około 5-6 minut).
  • W międzyczasie na większej patelni podgrzej pozostałą łyżeczkę oleju kokosowego.
  • Dodaj posiekaną cebulę dymkę i zielony pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku, drobno posiekane orzeszki ziemne, sól morską i zmielony czarny pieprz.
  • Mieszaj składanki przez jedną minutę, a następnie dodaj posiekaną kapustę.
  • Duś kapustę przez 3 minuty, a następnie dodaj ubite wcześniej widelcem w małej misce jaja.
  • Gotuj wszystko mieszając jeszcze przez 2 minuty.
  • Następnie dodaj sos sojowy i bulion z kurczaka. Gotuj przez kolejne 2 minuty.
  • Następnie dodaj podsmażone piersi kurczaka i świeżą pietruszkę.
  • Przed podaniem skrop pad thai sokiem z limonki lub cytryny.
  1. pl
  2. en

31 stycznia 2022

​​​​​​​