​​​​​​​

11 listopada 2021

 

Wartości odżywcze/ 1 muffin:

Kalorie                        155 Kcal 

Węglowodany                   21 g 

Błonnik                                5 g 

Białko                                   5 g

Tłuszcz                                 7 g

 

Składniki:

  • 200 g drobnej mąki orkiszowej 

  • 2 średnie marchewki (drobno starte)

  • 120 g musu jabłkowego (lub jedzenia dla dzieci)

  • 80 g ksylitolu (cukru trzcinowego, lub kokosowego)

  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

  • 2 łyżki nasion chia

  • 150 ml wody

  • skórka z 1/2 cytryny

  • 1 opakowanie (15 g) proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)

  • szczypta soli

  • rodzynki (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

W misce połącz wszystkie suche składniki.

Potem dodaj starte na małych oczkach marchewki i wszystkie mokre składniki.

Przełóż powstałe ciasto do 9 foremek na muffiny (najlepiej silikonowych).

Piecz muffiny przez 25-35 minut w 190 stopniach, w zależności of mocy piekarnika, aż nabiorą złotego koloru.

 

SMACZNEGO!

Muffiy marcherkowe

Sprawdź też: