Składniki:
- 500 gramów polędwiczki z indyka
- 15 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry w proszku
Składniki na sos:
- 200 ml mleka kokosowego (połowa puszki, ja dałem mleko w wersji Light)
- 250 ml passaty pomidorowej (mogą być pomidory w puszcze)
- pasta curry czerwona 1 czubata łyżeczka
- curry w proszku 1 łyżeczka
- kurkuma 2/3 łyżeczki
- cynamon 2/3 łyżeczki
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (mogą być 2 łyżki soku z cytryny)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 ml wody
Dodatki:
- łyżeczka świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego
- Świeża kolendra / szpinak
- Opcjonalnie: świeże warzywa: papryka, marchewka
Przygotowanie:
- Indyka pokroić w drobną kostkę lub paski, zamarynować w oliwie, soli oraz curry.
- Do miski wrzucić wszystkie składniki na sos i wymieszać ze sobą.
- Na patelnię wrzucić mięso i podsmażać przez 3-4 minuty aż mięso nie będzie różowe.
- Wlać przygotowany sos, dokładnie wymieszać. Dodać drobno posiekany imbir. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut pod przykryciem. Gotowe!
Danie podaję z ryżem basmati lub jaśminowym oraz ugotowanym brokułem.
Smacznego !
Wskazówka: Indyka można zamienić na kurczaka. Do sosu można dodać świeże warzywa. Warzywa drobno posiekać i dodać na patelnię po podsmażeniu mięsa. Całość smażyć przez 3 minuty i następnie wlać sos.