​​​​​​​

05 listopada 2021

Składniki:

  • 500 gramów polędwiczki z indyka
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry w proszku

 

Składniki na sos:

  • 200 ml mleka kokosowego (połowa puszki, ja dałem mleko w wersji Light)
  • 250 ml passaty pomidorowej (mogą być pomidory w puszcze)
  • pasta curry czerwona 1 czubata łyżeczka
  • curry w proszku 1  łyżeczka
  • kurkuma 2/3 łyżeczki
  • cynamon 2/3 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (mogą być 2 łyżki soku z cytryny)
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 ml wody

 

Dodatki:

  • łyżeczka świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego
  • Świeża kolendra / szpinak
  • Opcjonalnie: świeże warzywa: papryka, marchewka

 

Przygotowanie:

  1. Indyka pokroić w drobną kostkę lub paski, zamarynować w oliwie, soli oraz curry.
  2. Do miski wrzucić wszystkie składniki na sos i wymieszać ze sobą.
  3. Na patelnię wrzucić mięso i podsmażać przez 3-4 minuty aż mięso nie będzie różowe.
  4. Wlać przygotowany sos, dokładnie wymieszać. Dodać drobno posiekany imbir. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10-15 minut pod przykryciem. Gotowe!

Danie podaję z ryżem basmati lub jaśminowym oraz ugotowanym brokułem. 

Smacznego !

 

Wskazówka: Indyka można zamienić na kurczaka. Do sosu można dodać świeże warzywa. Warzywa drobno posiekać i dodać na patelnię po podsmażeniu mięsa. Całość smażyć przez 3 minuty i następnie wlać sos.

Indyk słodko kwaśny na ostro 

Sprawdź też: