​​​​​​​

29 stycznia 2022

Wartości odżywcze/ 1 kawałek:

Kalorie                              80kcal

Węglowodany                         5g

Błonnik                                    1g

Białko                                       9g

Tłuszcze                                   3g

 

Składniki:

  • na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3 łyżki kakao (polecam to)
  • 1 łyżka skrobi
  • 3 łyżki słodzika (lub w razie potrzeby - miodu, ksylitolu lub stewii) (polecam tę)
  • na nadzienie:
  • 400 g miękkiego twarogu (lub niskotłuszczowego serka śmietankowego)
  • 20 g 100% żelatyny
  • 2 łyżki słodzika (miód, ksylitol lub stewia)

 

Przygotowanie:

  • Najpierw ubij białka ze stewią na sztywną pianę. Jeśli chcesz użyć innego słodzika, dodaj go po ubiciu.
  • W misce wymieszaj żółtka z kakao i skrobią.
  • Następnie delikatnie dodaj do masy ubite białka ze słodzikiem.
  • Powstałą masę wlej do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Biszkopt piecz przez 12-15 minut w 180°C.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie, mieszając miękki twaróg z 2 łyżkami słodzika (lub stewii) i żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie.
  • Upieczony i schłodzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół i jedną połowę posmaruj nadzieniem.
  • Przykryj nadzienie drugą połówką biszkoptu, delikatnie dociśnij i odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Pokrój ciasto na 8 kawałków.

Dietetyczna mleczna kanapka

Sprawdź też: