Sprawdź też:
Pyszne leczo z młodej kapusty
Pad thai z kurczakiem
Dietetyczna mleczna kanapka
Wartości odżywcze/ 1 kawałek:
Kalorie 80kcal
Węglowodany 5g
Błonnik 1g
Białko 9g
Tłuszcze 3g
Składniki:
na biszkopt:
4 jaja
3 łyżki kakao
(polecam to)
1 łyżka skrobi
3 łyżki słodzika (lub w razie potrzeby - miodu, ksylitolu lub stewii)
(polecam tę)
na nadzienie:
400 g miękkiego twarogu (lub niskotłuszczowego serka śmietankowego)
20 g 100% żelatyny
2 łyżki słodzika (miód, ksylitol lub stewia)
Przygotowanie:
Najpierw ubij białka ze stewią na sztywną pianę. Jeśli chcesz użyć innego słodzika, dodaj go po ubiciu.
W misce wymieszaj żółtka z kakao i skrobią.
Następnie delikatnie dodaj do masy ubite białka ze słodzikiem.
Powstałą masę wlej do mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz przez 12-15 minut w 180°C.
W międzyczasie przygotuj nadzienie, mieszając miękki twaróg z 2 łyżkami słodzika (lub stewii) i żelatyną rozpuszczoną w ciepłej wodzie.
Upieczony i schłodzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół i jedną połowę posmaruj nadzieniem.
Przykryj nadzienie drugą połówką biszkoptu, delikatnie dociśnij i odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.
Pokrój ciasto na 8 kawałków.
29 stycznia 2022
Strona główna
Galeria
Współpraca